JKA - Český svaz karate

JKA

Český svaz karate - JKA

Main banner

Banner right

Obsah

Navi menu

Ranking JKA + Nominace

Muži kumite
1
Soukup Matyáš
123
2
Lozsi Marton
93
3
Lev Šimon
82
Ženy kumite
1
Žůček Magdalena-Anne
144
2
Soukupová Michaela
113
3
Konečná Sára
79
Muži kata
1
Beneš Daniel
203
2
Hána Tomáš
156
3
Matoušek Daniel
154
Ženy kata
1
Tesařová Kristýna
158
2
Konečná Sára
132
3
Prajzlerová Marie
126
Klikni pro kompletní ranking..

Japonská asociace karate:

JKA

Partneři:

NSA ČUBU Gasshuku FREE BULL

Page

Zpráva z ME JKA juniorů a seniorů

Švýcarsko, Sursee, 1.4 2023

V sobotu 1. dubna jsme se po 4 letech opět zúčastnili Mistrovství Evropy JKA juniorů a seniorů, které bylo odkládáno od roku 2020 kvůli covidu.

Česká reprezentace se předvedla ve skvělé formě. V konkurenci 23 zemí a 227 závodníků se naše výprava opravdu neztratila. A to už jenom počtem 28 závodníků jako nejpočetnější výprava. V součtu jsme získali 17 medailí, 7 zlatých, 5 stříbrných a 5 bronzových. A s velkým náskokem jsme se stali nejúspěšnějším týmem celého mistrovství.

Úspěšný den odstartovaly kata družstev. Ve všech 4 kategoriích se podařilo našim týmům postoupit do finále. Následovala soutěž kata jednotlivců, kdy se postupně do semifinále probojovali Richard Vašek v kata junioři, Marie Prajzlerová a Kristýna Tesařová v kata seniorky, Daniel Beneš, Daniel Matoušek a Tomáš Hána v kata senioři. Navíc pak všichni naši kataři podali výborný výkon v semifinále a ve stejném složení se probojovali do odpoledního finálového bloku. Jen těsně před branami semifinále skončili Lukáš Adam, Tomáš Tříska, Sára Konečná a Kateřina Heřmanová. V kumite juniorů byl český tým opět velice úspěšný. Hned 4 závodníci se probojovali do finálových bojů, jmenovitě Michaela Soukupová, Magdalena Žůček, Ondřej Bosák a Filip Konečný. Jen těsně před branami finále zůstali Marie Čadová a Jirka Krejcar, který nemohl kvůli zranění pokračovat v soutěži, v seniorské kategorii ještě Martin Hána.

Finálový blok jsme odstartovali úspěchy ve všech kategoriích kata družstev. Naše seniorky obsadili 3. místo, junioři se se svojí katou probojovali na 2. místo a kata tým juniorek a seniorů slavil titul mistrů Evropy. V kata jednotlivců jsme pokračovali v nastavené laťce. Richard Vašek jako jeden z nejmladších účastníků turnaje získal stříbro v juniorech. Kristýna Tesařová při své premiéře v seniorské kategorii obsadila nepopulární 4. místo, ale i tak se jedná o velký úspěch a příslib do budoucnosti. Marie Prajzlerová dokázala po letech smůly a bramborových umístěních získat svoji první individuální medaili v kata seniorkách a obsadila 2. místo. V kata senioři se jednalo o naší absolutní nadvládu, kdy jsme obsadili všechny medailové pozice. Daniel Matoušek 3. místo, Tomáš Hána 2. místo a mistrem Evropy se stal Daniel Beneš, který po kata družstvech přidal druhý titul ze dvou disciplín.

V kumite jsme si vedli obdobně. Naši junioři Filip Konečný a Ondřej Bosák se s juniorskou kategorií rozloučili víc než důstojně. Filip po vyrovnaném semifinále obsadil nakonec 3. místo a Ondra se po výborném výkonu stal mistrem Evropy. Společně pak ještě s Adamem Prokschem a Jirkou Krejcarem vybojovali 3. místo v kumite týmech. V juniorkách to dopadlo ještě o kousek lépe, zde jsme se dočkali českého finále, kdy se proti sobě postavily klubové kolegyně Magdalena Žůček a Michaela Soukupová, kdy se po repríze finále MS WSKA tentokrát více radovala Míša. Společně pak ještě s Anetou Zítkovou a Marií Čadovou opanovaly i kumite týmy, kdy se Míša přidala k Danu Benešovi a také získala druhé zlato ze dvou kategorií. Kumite tým seniorek s Alicí Anderlovou, doplněnou o katařky Kristínu Bosákovou a Kristýnu Tesařovou obsadil pěkné 3. místo. Kumite tým seniorů se po neúspěchu v jednotlivcích zdravě naštval a ve složení Marek Babor, Márton Lozsi, Martin Hána a Matyáš Soukup se vůbec poprvé v historii stal mistry Evropy.

Je velice těžké vypíchnout jeden výkon, protože předvedené výkony našeho týmu byly opravdu velice dobré. Přesto však dvě zlaté medaile přivezli pouze dva závodníci, a to Daniel Beneš a Michaela Soukupová. Za zmínku pak stojí kata seniorů, kde jsme obsadili všechny medailové pozice.

Jsem rád, že naše úspěchy byly napříč kategoriemi i disciplínami velice vyrovnané a i závodníci, kteří nepostoupili do bojů o medaile podali velice dobré výkony.

Závěrem bych rád poděkoval všem coachům, za jejich nasazení a podporu našich závodníků, a to Janě Konečné, Richardu Růžičkovi, Adamu Zdobinskému a Zbyšku Petržílkovi. Rozhodčím, kteří nás výborně reprezentovali v maximálním možném počtu, jmenovitě David Havlík, Karel Strnad, Steen Carlsson, Jan Steklý, Josef Patík a Petr Bílek. Nakonec pak ještě jednou všem našim reprezentantům za podané výkony a perfektní reprezentaci České republiky.

Doufám, že v naší práci budeme pokračovat dál se stejným nasazením a že za rok ve Španělsku navážeme na tyto výkony.

Marek Babor
Trenér státní reprezentace Českého svazu JKA karate

 

Japonská asociace karate (anglicky Japan Karate Association) je jedna z největších organizací Šótókan karate na světě (více než 100 zemí) a je také nejstarší organizací, která je v provozu od svého založení (v roce 1949) až do současnosti.

Historie

JKA založil roku 1949 Masatoši Nakajama a první trenér byl Gičin Funakoši. Nakajama v roce 1987 zemřel a JKA se začala rozpadat. Slavní trenéři jako Taidži Kase, Širai Hiroši, Masao Kawasoe, Mikio Jahara, Abe Keigo a ASAI Tecuhiko se od JKA odtrhli a založili své vlastní organizace. Od roku 2001 má JKA nové sídlo v Bunkjó v centru Tokia.

Zásady

JKA má za cíl studium, výuku a rozšíření karate v Japonsku i po celém světě. Další cíl je zlepšování veřejného zdraví a udržení zdravého sportovního ducha. Tento koncept byl založen roku 1956 svými instruktory. JKA je asociace všech stylů karate. Funakoši odmítal jakékoliv soutěže v karate. Nakajama klade velký důraz na původní hodnoty karate, ale soutěže karate bere jako součást karate.

Zdroj: cs.wikipedia.org