JKA - Český svaz karate

JKA

Český svaz karate - JKA

Main banner

Banner right

Obsah

Navi menu

Ranking JKA + Nominace

Muži kumite
1
Soukup Matyáš
123
2
Lozsi Marton
93
3
Lev Šimon
82
Ženy kumite
1
Žůček Magdalena-Anne
144
2
Soukupová Michaela
113
3
Konečná Sára
79
Muži kata
1
Beneš Daniel
203
2
Hána Tomáš
156
3
Matoušek Daniel
154
Ženy kata
1
Tesařová Kristýna
158
2
Konečná Sára
132
3
Prajzlerová Marie
126
Klikni pro kompletní ranking..

Japonská asociace karate:

JKA

Partneři:

NSA ČUBU Gasshuku FREE BULL

Page

Rozhovor s Shimizu Ryosuke sensei

Článek z časopisu Fighter´s magazín

Ryosuke Shimizu Sensei opět zavítal do ČR

V roce 2014 poprvé přijel do České republiky Ryosuke Shimizu sensei, a jelikož je vynikajícím instruktorem JKA HQ, našel zde mnoho příznivců nejen z Česka, ale také z Německa, Maďarska či Polska, kteří si jeho seminář v Praze nenechají ujít. Letos zde vyučoval již po sedmé (kvůli covidu nemohl přijet v letech 2020-2022). V rámci jeho návštěvy byly uspořádané také tréninky pro vrcholné sportovní centrum mládeže. Tyto tréninky byly pro naše reprezentanty velmi přínosné, neboť měli možnost zatrénovat si s jedním z nejlepších japonských instruktorů a také trenérem národního týmu World Karate Federation.

V sobotu odpoledne se konal tradiční přátelský turnaj týmů Gichin Cup, kterého se zúčastnilo celkem 7 týmů (3 české, 2 německé a 2 maďarské). V soutěži nastoupil každý tým s každým a následně dva nejlepší týmy nastoupily proti sobě v boji o první místo. Gichin Cup 2023 byl zároveň kontrolním turnajem před ME JKA, kde si naši závodníci mohli otestovat svoji formu a výsledky jsou velmi dobré. První místo obsadil tým Maďarsko A, druhé místo Česká republika A, a na třetím místě skončil tým Česká republika B.

Rozhovor

1) Po „covidové pauze“ jste opět mohl přijet do České republiky, na co jste se zde těšil?
RS: Jelikož jsem před tím do Česka jezdil každý rok, tak už jsem se moc těšil, až se budu zase moci se všemi setkat, nejen v dojo, ale i mimo něj.

2) Jak jste spokojený s českými cvičenci? Snaží se vnímat co je učíte?
RS: Jsou ti, kteří vnímají i ti, kteří moc ne.

3) Řekněte nám prosím něco o svých začátcích na karate.
RS: S karate jsem začínal v šesti letech. A nezačínal jsem s Shotokan karete, ale s Goju ryu karate. Přestože se jedná o odlišný styl, podstata karate je stejná. Je jedna smutná věc, která mě teď napadá; nedávno zemřel můj učitel z té doby. Ale jelikož nyní sám učím karate, uvědomuji si, jak moc se mu podobám, jak podobný je můj styl výuky.

Rozhovor s Shimizu Ryosuke sensei

4) Chtěl jste s karate někdy skončit? A proč jste začal cvičit karate?
RS: Ne nikdy jsem s karate nechtěl skončit, to mě ani jednou nenapadlo. Oba moji starší sourozenci dělali karate, bylo tedy přirozené, abych se mu věnoval i já.

5) Sám jste otcem 3 dětí, jak od té doby, co jste rodič k dětem na tréninku přistupujete? Myslíte, že jste nyní k dětem empatičtější/citlivější? Trénujete rád děti?
RS: Obecně s dětmi trénuji velmi rád. Někdy je trochu těžké trénovat mé vlastní děti, ale i když se jim třeba někdy nechce, respektují mě jako jejich senseie a poslouchají. Trénování dětí je sice náročné, ale velmi bezprostřední.

Rozhovor s Shimizu Ryosuke sensei

6) Co děláte rád, když máte volno?
RS: Nemám žádnou speciální zálibu. Mám opravdu rád karate. Rád se dívám na zápasy, nebo přemýšlím o tréninkových plánech, cvičeních a podobně.

7) Když někam cestujete jako instruktor, co si na této práci užíváte?
RS: Asi se vždy nejvíce těším, že budu moci ochutnat místní kuchyni.

Rozhovor s Shimizu Ryosuke sensei

8) Kdy naposled jste závodil a jakého úspěchu si nejvíce ceníte?
RS: To bylo pravděpodobně před osmi lety. Z posledního zápasu jsem si odnesl zlomený loket. Nejvíce si asi vážím toho, že se mi podařilo dvakrát vyhrát první místo na japonském mistrovství (v letech 2006 a 2008 – pozn. red.).

9) Měl jste závody rád?
RS: Ze závodů jsem byl vždy velmi nervózní. Jakmile začal zápas, tak už to samozřejmě opadlo, ale před tím jsem byl vždy velmi ztuhlý a cítil jsem silný tlak, jako například že nemohu prohrát. Díky tomu, že již nezávodím, jsem teď velmi uvolněný. Kdybych teď měl závodit, tak by se mi pravděpodobně dařilo dobře, ale určitě bych zase začal být nervózní.

Rozhovor s Shimizu Ryosuke sensei

10) Jste koučem reprezentace WKF pro kumite, baví vás tato role?
RS: Ano. Jelikož jsem sám několik let závodil, mám k tomu silný vztah. Baví mě role kouče, mám radost, když se mým svěřencům daří a když se snaží.

11) Která pravidla zápasu jsou vám bližší JKA nebo WKF?
RS: V poslední době se pravidla WKF velmi změnila. Ale rád mám oba styly. Každý nabízí příležitost zlepšovat se v něčem jiném.

Rozhovor s Shimizu Ryosuke sensei

12) Co vás v životě těší?
RS: Mám radost z toho, že se z mé záliby mohla stát i má práce, a že s karate mohu cestovat do různých zemí, poznávat nové lidi, zvyky a jídlo.

13) Jaké je vaše oblíbené jídlo?
RS: Pokud bychom se bavili o japonském jídle, nejraději mám yakitori. Ale ze všeho nejradši mám asi hovězí tatarák.

Rozhovor s Shimizu Ryosuke sensei

14) Máte nějaké životní motto?
RS: Než umět dělat mnoho věcí na stejné úrovni jako ostatní, je lepší být v jedné věci výjimečný, neporazitelný.


Marie Prajzlerová
Za překlad děkujeme Lukášovi Adamovi
Foto Marie Prajzlerová

Rozhovor s Shimizu Ryosuke sensei Rozhovor s Shimizu Ryosuke sensei Rozhovor s Shimizu Ryosuke sensei Rozhovor s Shimizu Ryosuke sensei
 

Japonská asociace karate (anglicky Japan Karate Association) je jedna z největších organizací Šótókan karate na světě (více než 100 zemí) a je také nejstarší organizací, která je v provozu od svého založení (v roce 1949) až do současnosti.

Historie

JKA založil roku 1949 Masatoši Nakajama a první trenér byl Gičin Funakoši. Nakajama v roce 1987 zemřel a JKA se začala rozpadat. Slavní trenéři jako Taidži Kase, Širai Hiroši, Masao Kawasoe, Mikio Jahara, Abe Keigo a ASAI Tecuhiko se od JKA odtrhli a založili své vlastní organizace. Od roku 2001 má JKA nové sídlo v Bunkjó v centru Tokia.

Zásady

JKA má za cíl studium, výuku a rozšíření karate v Japonsku i po celém světě. Další cíl je zlepšování veřejného zdraví a udržení zdravého sportovního ducha. Tento koncept byl založen roku 1956 svými instruktory. JKA je asociace všech stylů karate. Funakoši odmítal jakékoliv soutěže v karate. Nakajama klade velký důraz na původní hodnoty karate, ale soutěže karate bere jako součást karate.

Zdroj: cs.wikipedia.org