JKA - Český svaz karate

JKA

Český svaz karate - JKA

Main banner

Banner right

Obsah

Navi menu

Ranking JKA + Nominace

Muži kumite
1
Soukup Matyáš
123
2
Lozsi Marton
93
3
Lev Šimon
82
Ženy kumite
1
Žůček Magdalena-Anne
144
2
Soukupová Michaela
113
3
Konečná Sára
79
Muži kata
1
Beneš Daniel
203
2
Hána Tomáš
156
3
Matoušek Daniel
154
Ženy kata
1
Tesařová Kristýna
158
2
Konečná Sára
132
3
Prajzlerová Marie
126
Klikni pro kompletní ranking..

Japonská asociace karate:

JKA

Partneři:

NSA ČUBU Gasshuku FREE BULL

Page

JKA Kata Camp

Článek z časopisu Fighter´s magazín

V termínu 1. - 5. 7. 2020 proběhl výukový seminář JKA Kata Camp v Kadani. Celá akce vznikla jako odpověď na zrušení letošního mezinárodního semináře Gasshuku Czech Republic, na který se nemohli dostavit japonští instruktoři kvůli situaci panující kolem pandemie COVID-19.

Jak už samotný název semináře napovídá, hlavním tématem cvičení byly KATA, což je jedna ze tří hlavních složek při výuce karate (kihon, kata, kumite). 

Stručně řečeno, každá kata se skládá z přesného počtu a pořadí prováděných technik a učí karatistu určitý druh dovedností dle složitosti a charakteru kata. V historii, před zavedením kumite (nácvik boje se soupeřem), to byl jediný možný způsob, jak se připravit na skutečný boj. 

Mezi hlavní složky kata patří správné provádění jednotlivých technik (úderů, kopů, seků, postojů ap.), časování jednotlivých technik za sebou (kombinace), pohyb v předepsaném směru (embusen) a jeho dynamika, rytmus, správné dýchání, kime (zpevnění těla na konci techniky), koncentrace na prováděnou techniku a také představa skutečného boje. Nejen to všechno bylo náplní celého semináře.

Tréninky probíhaly několikrát denně a každý byl věnován vždy určité kata nebo skupině kat se zaměřením na její klíčové aspekty. Procvičovaly se jak základní kata (hean), tak i pokročilejší a mistrovské. 

Průběh tréninku byl často koncipován tak, že po důkladném zahřátí a protažení následovalo procvičení základních technik karate, ke kterým se přidávaly další prvky a principy charakterizující danou kata, což dělalo tréninky velmi zajímavé a poutavé. To bylo zajisté způsobeno také tím, že trénink vedli renomovaní čeští i zahraničních instruktoři, kteří nejen svými znalostmi a zkušenostmi dokázali navodit tu správnou atmosféru, ale také motivovat cvičence. 

Během celé akce měl každý karatista možnost cvičit pod vedením různých instruktorů, což vedlo k získání velkého množství cenných informací, jmenovitě Richard Růžička (6. dan), David Havlík (5. dan), Steen Carlson (5. dan), Jana Konečná (4. dan), Stanislav Bílý (6. dan), Martin Buchstaller (5. dan), Emanuele Bisceglie (4. dan), Stefan Kahlert (3. dan), Jan Drobeček (2. dan).

Zakončením celé několikadenní série tréninků bylo cvičení v malých skupinách pod vedením jednoho z instruktorů, kterého si mohl cvičenec vybrat na základě zvolených kata, na které se instruktor zaměřoval, nebo dle sympatií k instruktorovi. V rámci skupin se procvičovaly a diskutovaly specifické prvky kata s individuálním zaměřením na technickou vyspělost každého cvičence a jeho fyzické možnosti, což bylo velmi přínosné.

JKA Kata Camp

Celá akce nebyla pouze o samotném cvičení, ale také o společenských setkáních cvičenců různých věkových skupin, rodičů a všech příznivců karate z koutů celé České republiky, ale také z Německa, Polska a Itálie. K tomuto účelu sloužil po celou akci venkovní stan, kde se mohli všichni účastníci během dne občerstvit a při dobrém jídle a pití, posedět a popovídat si s ostatními účastníky, kamarády a přáteli, a tak se podělit o své nové poznatky a zážitky z tréninků, probrat zajímavosti a novinky z jejich oddílů, či jen tak relaxovat po náročných trénincích.

Událost byla zakončena večerní Sayonara party s bohatým rautem, kde všechny čekalo velké překvapení v podobě japonské dámské módní přehlídky historických šatů z dob samurajů nebo společné zpívání japonské písně Sakura, Sakura pod vedením zpěvačky Elišky Legalové, což bylo opravdovým kulturním zážitkem.

JKA Kata Camp

Na seminář byla kladena celá řada požadavků a doporučení v oblasti hygienických opatření souvisejících s COVID-19, se kterými se dokázali organizátoři velmi dobře vypořádat a zajistit tak bezproblémový průběh celé akce, která proběhla na velmi vysoké úrovni, za což patří velké poděkování organizátorům, zejména Richardu Růžičkovi, Davidu Havlíkovi, Josefu Patíkovi, Monice Froňkové a všem instruktorům, dále městu Kadaň a městu Klášterec nad Ohří za podporu akce a poskytnutí skvělého zázemí. Velké poděkování patří bezpochyby také všem cvičencům, rodičům a příznivcům karate, bez kterých by tato akce neměla smysl. 

Na závěr bych chtěl poukázat ještě na jeden velmi důležitý aspekt celé události. Ukázalo se, že sportem lze bojovat i s nečekanými situacemi jako je pandemie COVID-19, a že se sportovci dokáží přizpůsobit podmínkám a nevzdát se bez boje negativním předsudkům. Díky své ukázněnosti a skvělé organizaci byla dodržena všechna opatření a celá akce se obešla bez jakýchkoli komplikací, a tak může posloužit i jako inspirace pro pořádání dalších událostí obdobného charakteru.

OSS!

Několika účastníkům jsme položili následující otázky:

1) Jak ti vyhovovala forma výuky na JKA Kata Campu?

2) Jak na tebe působila atmosféra a doprovodný program během semináře?

3) Jaký trenér tě nejvíce oslovil?

Martin Kubík (Karate TJ Sokol Dymokury, 39 let)

  1. Forma výuky mi vyhovovala. Cvičení na sebe navazovala a krásně se prolínala a to i bez ohledu na aktuálně cvičícího instruktora. Časový harmonogram tréninků byl poskládán tak, že mezi jednotlivými tréninkovými bloky byl dostatek času na regeneraci a odpočinek, což jsem uvítal. Fyzická kondice postupně každým dnem přeci jen odcházela.
  2. Atmosféra byla uvolněná a přátelská. Cítil jsem se při cvičení uvolněně, bez napětí a bez nervozity. Jako by mě cvičení před japonskými instruktory svazovalo nervozitou. I když nechápu proč, proto se tyto semináře konají, aby se člověk něco naučil a mohl se posouvat dál. Na doprovodném programu jsem ocenil především to, že jsem měl možnost si posedět s kamarády, či s přáteli, které vídám právě pouze na seminářích. K pohodové atmosféře určitě přispělo krásné prostředí města Kadaň.
  3. Je těžké jmenovat trenéra, který na mě nejvíce zapůsobil. Díky JKA Kata Campu jsem já jako trenér, měl možnost nahlédnout pod pokličku instruktorům a vyzkoušet si jejich tréninkové metody. Toto byla pro mě výborná zkušenost. Oceňoval jsem lidský až přátelský přístup instruktorů, kteří do každé lekce přidali i své poznatky, či zkušenosti, které získali za dobu jejich cvičení.

Ondřej Charvát (Sport Úvaly, 14 let)

  1. Neměl jsem s ní sebemenší problém a velice musím pochválit poslední trénink, který byl formou workshopu, a mohl jsem si vybrat, co s kým budu trénovat.
  2. Atmosféra na mě působila velice příjemně, stejně jako u předchozích ročníků Gasshuku.
  3. Nejvíce se mi líbily tréninky zahraničních trenérů, zřejmě protože mají pro mě nové tréninkové metody. Pokud jde o konkrétního trenéra tak asi Martin Buchstaller.

Ondřej Čermák (Sport Team Scorpions, 38 let)

  1. Forma výuky byla za mě nastavena perfektně, metodicky i technicky.
  2. Atmosféra byla uvolněná a přátelská, je to možná i tím, že bylo na této akci méně účastníků, než bývá na Gasshuku. Doprovodný program byl skvělý, celkově to na mě působilo velice pozitivně ☺
  3. Jelikož jsem se účastnil tréninků pod vedením Richarda Růžičky (ten nikdy nezklame ☺) a Emanuele Bisceglie, tak mohu hodnotit pouze je dva a každý z nich mě zaujal něčím - Ríša technickým výkladem a Emanuele totální bolestí nohy ještě týden po tréninku (kata Gojushiho Dai).

Lukáš Valenta (Yukiyama dojo, 34 let)

  1. Přestože byla znát absence japonských instruktorů, byla forma výuky vynikající.
  2. Atmosféra na Sayonara párty byla jako vždy jedinečná.
  3. Jasně že Ríša a Stefan ☺

Tomáš Froněk (Karate Klub Kadaň, 21 let)

  1. Forma výuky byla nastavena velice dobře. Měli jsme jako cvičenci možnost procvičit snad všechny kata, postupovalo se od základních až k těm nejsložitějším. Instruktoři měli připravené parádní tréninky, ve kterých se vždy s úsměvem procvičovaly jednotlivé pasáže. Vše do sebe zapadalo, dávalo smysl a cvičenec si odnesl spoustu nových postřehů.
  2. Atmosféra celého semináře je slovy nepopsatelná. Průběh JKA Kata Campu v Kadani doprovázel úsměv, pohoda a lehkost. Bylo vidět, že všichni si přijeli zacvičit moc rádi a tomu také odpovídala celková nálada v hale. Doprovodný program byl díky tomu rovněž skvělý, karatisti se sešli po koronavirové pauze a společný čas si užívali i po trénincích ve večerních hodinách.
  3. Se všemi instruktory byly tréninky zážitkem. Tím největším pro mě byl trénink s Emanuelem Biscegliem, jenž nás vyučoval kata Gojushiho Dai. I přes neskutečnou bolest nohou v druhé polovině tréninku dokázal dodat člověku optimismus a neustále sršel dobrou náladou.

David Macek (Sport Úvaly, 46 let)

  1. Forma výuky mi vyhovovala.
  2. Atmosféra mi přišla lepší než v předchozích letech na Gasshuku.
  3. Emanuele Bisceglie.

Veronika Benešová (Karate Klub Kibó, 19 let)

  1. Vyhovovalo mi to, že každý trenér to bral trochu jinak. Člověk neupadl do „automatu“ a dokázal se perfektně soustředit každý trénink.
  2. Atmosféra je vždycky super, přátelská a uvolněná ☺.
  3. Letos jsem se poprvé setkala s Martinem Buchstallerem a jeho tréninky mě zaujaly a sedly mi nejvíce.

Viktor Linhart (SKP Hvězda Karlovy Vary, 12 let)

  1. Forma výuky mi vyhovovala zejména tím, že trénovali zahraniční trenéři, ale těšil jsem se na Japonce, kteří bohužel nemohli přijet.
  2. Atmosféra byla super a doprovodný program byl taky super.
  3. Nejvíce mě oslovil Steen Carlsson, Emanuele Bisceglie a Richard Růžička.

text: Radek Oškera
foto: Andrea Bašusová, David Macek

JKA Kata Camp JKA Kata Camp JKA Kata Camp JKA Kata Camp
 

Japonská asociace karate (anglicky Japan Karate Association) je jedna z největších organizací Šótókan karate na světě (více než 100 zemí) a je také nejstarší organizací, která je v provozu od svého založení (v roce 1949) až do současnosti.

Historie

JKA založil roku 1949 Masatoši Nakajama a první trenér byl Gičin Funakoši. Nakajama v roce 1987 zemřel a JKA se začala rozpadat. Slavní trenéři jako Taidži Kase, Širai Hiroši, Masao Kawasoe, Mikio Jahara, Abe Keigo a ASAI Tecuhiko se od JKA odtrhli a založili své vlastní organizace. Od roku 2001 má JKA nové sídlo v Bunkjó v centru Tokia.

Zásady

JKA má za cíl studium, výuku a rozšíření karate v Japonsku i po celém světě. Další cíl je zlepšování veřejného zdraví a udržení zdravého sportovního ducha. Tento koncept byl založen roku 1956 svými instruktory. JKA je asociace všech stylů karate. Funakoši odmítal jakékoliv soutěže v karate. Nakajama klade velký důraz na původní hodnoty karate, ale soutěže karate bere jako součást karate.

Zdroj: cs.wikipedia.org