JKA - Český svaz karate

JKA

Český svaz karate - JKA

Main banner

Banner right

Obsah

Navi menu

Ranking JKA + Nominace

Muži kumite
1
Soukup Matyáš
123
2
Lozsi Marton
93
3
Lev Šimon
82
Ženy kumite
1
Žůček Magdalena-Anne
144
2
Soukupová Michaela
113
3
Konečná Sára
79
Muži kata
1
Beneš Daniel
203
2
Hána Tomáš
156
3
Matoušek Daniel
154
Ženy kata
1
Tesařová Kristýna
158
2
Konečná Sára
132
3
Prajzlerová Marie
126
Klikni pro kompletní ranking..

Japonská asociace karate:

JKA

Partneři:

NSA ČUBU Gasshuku FREE BULL

Page

Zpráva z ME ESKA 2019

ČESKÁ REPREZENTACE
Fotogalerie

Výročí Českého svazu karate JKA

V letošním roce Český svaz karate JKA oslaví hned několik významných událostí. První z nich je 25. výročí od jeho založení, ke kterému došlo v červnu roku 1995 ustanovující valnou hromadou, konanou v Praze - Horní Měcholupy. Ustanovující valné hromady se zúčastnilo 12 klubů z celé ČR. Český svaz karate JKA se v průběhu 25 letrozvinul ve stabilnísuverénní svaz, který v současné době sdružuje prostřednictvím krajských svazů celkem 58 oddílů s celkovým počtem okolo peti tisíc členů.Hlavní motivaci k založení Českého svazu karate JKA bylo zachování spolupráce senshihanem Hideo Ochi působícím v roli šéf-instruktora JKA WF pro Evropu. Shihan Hideo Ochi každoročně navštěvuje Českou republiku a letos zde oslaví 80. narozeniny a to během jeho semináře v Praze 7.-9.2.2020. Posledním významným jubileem je 15 let konání mezinárodní semináře Gasshuku Česká republika s významnými instrukrory z Headquaters JKA sídlicím v Tokiu. Gasshuku se bude letos konat v Kadani 1.-5.7. 2020.

ME ESKA 2019 - ohlédnutí za posledním šampionátem loňského roku

Španělské město San Fernando hostilo v termínu 22.-24. listopadu 2019 mistrovství Evropy ESKA. Letošního šampionátu se zúčastnilo celkem 620 závodníků z 21 států Evropy.

Mistrovství tradičně trvalo tři dny a hned z prvního dne v kategorii kadeti naši závodníci získali celkem 5 medailí! Za zmínku stojí především absolutní vítězství Ondřeje Bosáka, který si hravě poradil se všemi soupeři a právem tak získal titul Mistra Evropy. Velký úspěch také slavila Adéla Jirásková, která v individuálních soutěžích kata a kumite obsadila výborná třetí místa. Českému týmu se dařilo i v týmech. Stříbrné medaile v kumite týmech vybojovali kluci ve složení Konečný, Bosák, Lev a Skřivánek. Také dámský kumite tým ve složení Soukupová, Satrapová, Zítková a Jirásková nezahálel a holky získaly krásné bronzové medaile. O program druhého dne se staraly kategorie youth a juniorů. Největší úspěch si odnášel Daniel Beneš, který v kata junioři obsadil 2. místo. Pozadu za Danielem nezůstal ani jeho týmový kolega Jaromír Lácha, který ve stejně disciplíně vybojoval 4. místo. Na tomto šampionátu se však udělují medaile i za toto umístění, a tak jsme mohli vidět oba naše kluky na stupni vítězů. Dámský juniorský kumite tým ve složení Anderlová, Soukupová, Bosáková a Jirásková se ve stejný den mohl těšit z bronzové medaile. Poslední den sbírku cenných kovů v seniorské kategorii rozšířil znovu Daniel Beneš. Ten navázal na úspěch z předchozího dne a v kata obsadil opět 2. místo. Výborný výkon v této kategorii podala i Kristina Bosáková, která v kumite jednotlivců vybojovala bronzovou medaili.

V mnoha případech chybělo k medailím opravdu málo. Výsledky našich závodníků do 8. místa naleznete v tabulce níže.

VÝSLEDKY ČESKÉ REPUBLIKY
místo jméno disciplína
1. Ondřej Bosák kumite kadeti
2. Daniel Beneš kata junioři
2. Daniel Beneš kata senioři
2. Bosák, Lev, Skřivánek, Konečný kumite tým kadeti
3. Adéla Jirásková kata kadetky
3. Adéla Jirásková kumite kadetky
3. Kristina Bosáková kumite seniorky
3. Soukupová, Satrapová, Zítková, Jirásková kumite tým kadetky
3. Anderlová, Soukupová, Bosáková, Jirásková kumite tým juniorky
4. Jaromír Lácha kata junioři
5. Marie Čadová kata youth
5.-8. Zuzana Sokolová kumite youth
5.-8. Šimon Lev kumite kadeti
5. Aneta Zítková kumite kadetky
5.-8. Oliver Simon kumite junioři
5.-8. Alice Anderlová kumite seniorky
6. Tomáš Hána kata junioři
6. Bosáková, Tesařová, Melicharová kata tým seniorky
7. Bosáková, Tesařová, Melicharová kata tým juniorky
8. Nikola Melicharová kata kadetky
8. Kristina Tesařová kata juniorky

Text: Andrea Bašusová a Marie Prajzlerová
Foto: Andrea Bašusová

Zpráva z ME ESKA 2019 Zpráva z ME ESKA 2019 Zpráva z ME ESKA 2019 Zpráva z ME ESKA 2019
 

Japonská asociace karate (anglicky Japan Karate Association) je jedna z největších organizací Šótókan karate na světě (více než 100 zemí) a je také nejstarší organizací, která je v provozu od svého založení (v roce 1949) až do současnosti.

Historie

JKA založil roku 1949 Masatoši Nakajama a první trenér byl Gičin Funakoši. Nakajama v roce 1987 zemřel a JKA se začala rozpadat. Slavní trenéři jako Taidži Kase, Širai Hiroši, Masao Kawasoe, Mikio Jahara, Abe Keigo a ASAI Tecuhiko se od JKA odtrhli a založili své vlastní organizace. Od roku 2001 má JKA nové sídlo v Bunkjó v centru Tokia.

Zásady

JKA má za cíl studium, výuku a rozšíření karate v Japonsku i po celém světě. Další cíl je zlepšování veřejného zdraví a udržení zdravého sportovního ducha. Tento koncept byl založen roku 1956 svými instruktory. JKA je asociace všech stylů karate. Funakoši odmítal jakékoliv soutěže v karate. Nakajama klade velký důraz na původní hodnoty karate, ale soutěže karate bere jako součást karate.

Zdroj: cs.wikipedia.org