JKA - Český svaz karate

JKA

Český svaz karate - JKA

Main banner

Banner right

Obsah

Navi menu

Ranking JKA + Nominace

Muži kumite
1
Soukup Matyáš
123
2
Lozsi Marton
93
3
Lev Šimon
82
Ženy kumite
1
Žůček Magdalena-Anne
144
2
Soukupová Michaela
113
3
Konečná Sára
79
Muži kata
1
Beneš Daniel
203
2
Hána Tomáš
156
3
Matoušek Daniel
154
Ženy kata
1
Tesařová Kristýna
158
2
Konečná Sára
132
3
Prajzlerová Marie
126
Klikni pro kompletní ranking..

Japonská asociace karate:

JKA

Partneři:

NSA ČUBU Gasshuku FREE BULL

Page

Rozhovor s Mgr. Janou Konečnou

reprezentační trenérka Českého svazu karate JKA
Článek z časopisu Fighter´s

Máš za sebou první rok v roli reprezentační trenérky, jak náročný rok to pro tebe byl?

Jana : Byl to pro mne hodně náročný rok. Musela jsem se naučit skloubit práci pro reprezentaci, školu (dokončuji trenérskou školu I.třídy na FTVS UK), trénování a koordinaci v mém domovském klubu Sport Úvaly a v neposlední řadě rodinu.

Co je pro tebe v této roli časově nejnáročnější?

Jana : Jednostranně administrativa. Myslím, že je to problém celé společnosti. Jsme velmi zbyrokratizovaní. Na vše vykazujeme ohromné množství papíru, vše neustále vyhodnocujeme a reportujeme. Velký obdiv mému předchůdci současnému prezidentovi Richardu Růžičkovi.

Vidíš za loňský rok nějaký posun ve výkonnosti reprezentantů?

Jana : Vidím dlouhodobý posun ve výkonnosti české reprezentace. Základně je to dáno prací s mládeží, se kterou jsme začali systematicky pracovat zhruba před 10 lety, a která se nyní zúročuje v juniorské a seniorské reprezentaci. Děti rády sportují a mnohé z nich rády soutěží. Mistrovství Evropy mládeže je velkou motivací pro dětské závodníky a jejich trenéry. Díky pozitivnímu přístupu k soutěžení se nám podařilo vytvořit výborné jádro pro budoucí reprezentaci. Jsem ráda, že nyní stát – potažmo MŠMT začíná ve velkém podporovat sportování mládeže.

Co si myslíš o fyzické kondici našich reprezentantů?

Jana : Kondiční složka je neodmyslitelný prvek tréninku. V mládežnickém soutěžení nehraje takovou roli jako v juniorském a seniorském věku. Mezi našimi reprezentanty jsou velké rozdíly. Z mého pohledu to není jen chyba závodníků, ale je to i problém tréninku v klubu. V současné době máme v českém JKA silné kluby, které se snaží připravit sportovce kvalitně po všech stránkách. Kluby mají zpracované tréninkové plány. Tréninky mají hlavu a patu a součástí tréninkového plánu je samozřejmě i kondiční příprava. Existují ale také malé kluby, které takové podmínky nedokáží zajistit. Z tohoto důvodu se nyní klade důraz na rozvoj sportovních center mládeže a meziklubovou spolupráci, kde by měli talentovaní sportovci z menších klubů možnost trénovat v lepších podmínkách.

Je něco, co bys chtěla, aby se v rámci fungování reprezentace změnilo?

Jana : Než jsem nastupovala do funkce trenérky státní reprezentace, připravila jsem si koncept změn v reprezentaci. Jedním z nich byla změna trenérského kádru, tím i zkvalitnění práce. Jsem moc pyšná na naše trenéry, kteří mají za sebou úspěšnou závodnickou dráhu a zároveň se rekrutují jako výborní trenéři: Petra Cífková, Marek Babor, Jan Drobeček a Adam Zdobinský. Dále s námi spolupracují Karel Strnad, Richard Růžička a Steen Carlsson. Soustředění reprezentace nyní probíhá v menších skupinách a je více umožněn individuální přístup, což je důležité především v disciplíně kata. Další úkoly byly zlepšení atmosféry v reprezentaci, efektivnější komunikace s reprezentanty (to nám ještě moc nefunguje), vzdělávání závodníků v oblasti tréninkového procesu, pravidelné testování kondice a podobně.

Na první letošní reprezentační soustředění jsi jako trenéra pozvala Jakuba Debrecenyiho, plánuješ ve spolupráci s ním pokračovat?

Jana : Spolupráce s Českým svazem karate je velmi palčivá otázka v JKA. JKA je stylová organizace. V kumite nevidíte velký rozdíl mezi JKA a ČSKe. Přestože taktika zápasu shobu ippon (JKA) a shobu (WKF) je odlišná, trénink je obdobný. V disciplíně kata je markantní rozdíl. JKA klade důraz na standarizaci (provedení technik je přesně dáno), práci s těžištěm, dechem a práci s osami (zjednodušeně práce boků). Ve federaci WKF se dbá spíše na rychlost, výbušnost a fyzický projev. Ale i tyto atributy jsou součástí JKA kata. Pro úspěch na soutěžích jsou velmi důležité a dle mého pohledu naší reprezentaci chybí. Z tohoto důvodu si myslím, že spolupráce mezi svazy je dobrá myšlenka. Nehledě na to Jakub Debrecenyi je mistr Evropy v karate JKA, studoval karate v Japonsku v universitním dojo a má vysokoškolské trenérské vzdělání. Ve světě svazy běžně spolupracují. V Japonsku to můžete vidět například u závodníků jako jsou Shimizu sensei a Kurihara sensei, kteří soutěží v JKA i WKF. Sensei Shimizu dokonce působí jako kauč japonského výběru kumite ve federaci WKF.

Rozhovor s Mgr. Janou Konečnou

V jaké disciplíně a kategorii u nás vidíš největší rezervy?

Jana : Problematická kategorie jsou vždy ženy. Karate je především mužský sport. Chybí nám především ženy do kumite. I mužské kumite není nyní v JKA početně nabyté, protože bylo hodně zranění. Marek Opočenský, velký talent kumite, je v současnosti po vážném úraze. Doufám, že se letos po zranění kolene vrátí Marek Babor. Pozitivní ale je, že nám dorůstá generace juniorů, která podle mne bude výborná.

Jak obtížné je sestavovat nominace na ME a MS?

Jana : Jestliže sestavujete nominaci musíte brát v potaz 3 elementy: výsledek, zkušenosti a finance. Chcete poslat závodníky, kteří přivezou výsledky. Zároveň chcete vyslat i ty, kteří v budoucnosti mají potenciál. A vše zastřešují finance. V juniorské kategorii bývá nominace velmi těžká, protože jsou zde vyrovnaní závodníci. Většinou musíme čekat na poslední závod před odesláním nominace a po něm rozhodnout.

Co bys závodníkům vytkla a za co je naopak pochválila?

Jana : Nemám moc ráda obecná tvrzení pro hodnocení celých kolektivů. Loni jsem při návratu z mistrovství Evropy ESKA uskutečnila osobní pohovory s reprezentanty. Otázky byly jednoduché: jak často trénuješ, studuješ, chodíš do práce, chceš být opravdu reprezentant? Většina závodníků studuje, chodí na pravidelné tréninky, mají malou brigádu a chtějí být reprezentanty. Jsou to mladé a velmi vytížené bytosti. Vážím si jich za to, že na sobě pracují, a že v dnešní době, kdy mladá generace nevidí smysl ve vrcholovém sportu, mají zájem na sobě pracovat. Záporně vidím komunikaci. Přestože jim je 18, komunikaci často vyřizují rodiče, neboť oni ji opomíjejí.

Loni reprezentace podala vynikající výkony a na vrcholných soutěžích získala nejeden cenný kov, máš velká očekávání v této sezóně?

Jana : Moc bych si přála zopakovat loňské úspěchy. Letošní výjezdy jsou všechny letecky. Tedy jsme více limitováni financemi. V JKA soutěžích neexistuje ATP žebříček a nasazování závodníků. Je zde tvrdý vyřazovací systém k.o. na jednu porážku, do kterého jsou závodníci nalosováni počítačovým programem. Je to hloupé říct, ale musíte být nejlepší, nebo musíte mít štěstí. Jako na Titanicu. -😊 Na druhou stranu štěstí přeje připraveným. Naši borci makají, tedy očekávám, že to bude dobré. -😊

Co vidíš jako klíčové v přípravě na vrcholné turnaje?

Jana : Systematický trénink nastavený na individualitu sportovce. Tedy tréninkový dlouhodobý plán, který lze upravovat. Jinak co se týče složek tréninku, psychologická složka by měla zastřešovat ostatní formy přípravy. Tu zatím bohužel v JKA reprezentaci nejsme schopni zajistit.

Čeho bys ráda letos s reprezentací dosáhla?

Jana : Měly by to být samozřejmě ty cinkavé medaile z ME JKA, MS WSKA a ME ESKA. Kromě nich bych chtěla, aby letos vznikl „tréninkový základ“ pro následující sezonu 2020. Tedy připravit včas širší nominaci na MS JKA 2020. Na základě ní vytvořit tréninkové plány a stanovit termíny vícedenních soustředění reprezentace, a to vše společně s klubovými trenéry nominovaných závodníků. Celkově bych chtěla zlepšit spolupráci mezi reprezentací a kluby.

Příští rok se má uskutečnit MS JKA v Japonsku, bude se reprezentace na tento šampionát nějak speciálně připravovat?

Jana : Mistrovství světa v Japonskou je pro JKA nejvýznamnějším svátkem. V příštím roce proběhne Olympiáda v Tokiu, na které bude karate zařazeno mezi olympijské sporty, což je ohromná událost. Ekonomicky bude tedy výjezd velmi náročný. Chtěla bych, aby proběhlo více několikadenních soustředění reprezentace, dále je připravena tréninková spolupráce s ruským národním týmem a účast na mezinárodních turnajích v Německu a Maďarsku. Přípravu plánujeme zahájit již letos.

Rozhovor s Mgr. Janou Konečnou



 

Japonská asociace karate (anglicky Japan Karate Association) je jedna z největších organizací Šótókan karate na světě (více než 100 zemí) a je také nejstarší organizací, která je v provozu od svého založení (v roce 1949) až do současnosti.

Historie

JKA založil roku 1949 Masatoši Nakajama a první trenér byl Gičin Funakoši. Nakajama v roce 1987 zemřel a JKA se začala rozpadat. Slavní trenéři jako Taidži Kase, Širai Hiroši, Masao Kawasoe, Mikio Jahara, Abe Keigo a ASAI Tecuhiko se od JKA odtrhli a založili své vlastní organizace. Od roku 2001 má JKA nové sídlo v Bunkjó v centru Tokia.

Zásady

JKA má za cíl studium, výuku a rozšíření karate v Japonsku i po celém světě. Další cíl je zlepšování veřejného zdraví a udržení zdravého sportovního ducha. Tento koncept byl založen roku 1956 svými instruktory. JKA je asociace všech stylů karate. Funakoši odmítal jakékoliv soutěže v karate. Nakajama klade velký důraz na původní hodnoty karate, ale soutěže karate bere jako součást karate.

Zdroj: cs.wikipedia.org